21 Ocak 2016 Perşembe

Kendi Spor Koçun Olmak

               Üniversite dönemimin neredeyse tamamını kilo vermeyi isteyerek geçirdim sanırım. Şuanda da istediğim kiloda olduğumu söyleyemem ama 38 bedene inmeyi başarabilmiş, düzenli sayılabilecek sıklıkta spor yapan biri olarak kendimi iyi hissediyorum. Spor yapmak için Fitness salonlarına, aerobik, zumba vs gruplarına katılmışlığımda oldu ama farkettim ki o fitness salonlarındaki aletlerde benim canım sıkılıyor arkadaş. Evde spor yapmak hem maddi bir yükü olmadığından, hem de canımın istediği saatte üstüme rahat birşeyler geçirerek yapabilme özgürlüğü sebebiyle bana çok cazip geliyor.

               Ben evde egzersiz yapmak için çeşitli youtube videolarından yararlanıyorum. Bu yazıda da böyle bir arayış içinde olup yüzlerce video içinden seçim yapmakta zorlananlar için tercih ettiğim bazılarından bahsetmek istedim. Hiçbir spor malzemenizin olmamasını egzersiz yapmamak için bahane etmeyin lütfen ama nelere ihtiyacım olur derseniz, evde kullanabileceğiniz rahat bir çift spor ayakkabı, yer hareketleri için bir yoga matı, bir çift dumbbell ki başlangıçta 1.5 ltlik su şişeleri de iş görür.

              Son senelerde önerilen egzersiz yöntemleriyle ilgili önemli gelişmeler oldu. Saatlerce koşu bandında terlemenin, hergün 2 saat cardio çalışması yapmanın pek de akıllıca olmadığı ispat edildi. Bunun yerine HIIT (high intensity interval training) adı verilen kısa süreli ama çok daha yoğun etkili yöntem bu işin uzmanları tarafından öneriliyor. Üstelik bu yöntemle egzersiz sonrası 48 saat daha fazla kalori yakıyormuşuz. Bir de artık kadın milleti ağırlık kaldırmasın, güç çalışması yapmasın mazallah kas olur yanılgısı da son bulmuş durumda. Ağırlık kaldırmak derken haydi kızlar kapın halterlerinizi kızlar demiyorum. Kendi ağırlığımızı kullanarak çalışabileceğimiz birçok güç egzersizi hareketi var. Son 10 yılın belki de en popüler spor dalı pilatesin temeli de bu prensibe dayanır zaten. Bunların dışında da bölgesel, bazı özel kas gruplarına yönelik egzersizler de var ama bunların tek başına yapıldığında bir yararı yok. Yani günde 500 mekik çekiyorum neden göbek erimiyor diyorsanız işte bu yüzden.

              Tüm bu saydıklarımı bir videoda toplayıp, kısa ve oldukça etkili egzersizler hazırlayan bir isim Jillian Michaels. Ay ben hergün acaba ne yapsam diye düşünmek istemiyorum açıp hergün 30 dklık videomu yapayım konu kapansın diyorsanız. Jillian Michaels'ın 30 day shred videolarını önerebilirim. 3 farklı seviyesi olan program 30 gün sürüyor. Aşamaların her biri 10ar gün. Egzersiz yapmaya yabancıysanız ya da uzun bir ara verdiyseniz, ilk 5 dk.da pes etmek isteyebilirsiniz ama kendinize bir şans verin lütfen  yapabildiğiniz kadar yapın  videoyu kapatmayın yeter. İlk birkaç günde ne kadar yol katettiğinizi görünce şaşıracaksınız.



            Hiit, güç çalışması, farklı kas grupları için egzersizleri kombinleyen bir diğer youtube sayfası Fitness Blender. Bunlar karı koca fitness antrenörü çok da tatlış tipler videoları bana çok samimi geliyor. Sayfalarında bir sürüüüü farklı tür video var. Benim kullanmayı en sevdiklerim bunların 5 günlük serileri. 1 saate yakın süren 5 farklı videoyla 1 haftada yapılması gereken herşeyi yapmış oluyorsunuz. 1 saat vakit ayıramayacaklar için bir de 30 ar dakikalık versiyonunu da yapmışlar o da buradan. Diyorsanız önemli bir gün yaklaşıyor ben de şöyle beni güzelce zorlayacak videolar istiyorum. Fitness Blender'ın 1000 kcal lik videolarına göz atabilirsiniz.



          Yakın zamanda keşfettiğim başka bir youtuber da Lucy Wyndham. Bu hatunun videoları kısacık kısacık. Ay ne kadar etkili olur ki dediğim 4 dk.lık videonun ertesi günü totoşumdaki ağrı ağzımın payını pek güzel verdi. Fazla zamanınız ya da enerjiniz yoksa günü hiç egzersiz yapmadan geçirmektense, bu kısa videolar güzel bir alternatif diye düşünüyorum.



         Daha önceki zayıflama yazımda  bahsettiğim blogilates videoları da hala sevdiğim egzersiz çeşitleri arasında.



         Bir de son olarak benim içimde hep bir yoga merakı olmuştur. Pek hakkıyla yönelemedim henüz o konuya ama ucundan kıyısından yoga yapmış olmaya başlamak için iyi bir youtuber keşfettim. yoga with adriene 'in birçok farklı amaca yönelik yoga videoları var. Şu sıralar da 30 günlük yoga kampı video serisi devam ediyor.




        Spor yapmayı planlayıp erteleyenlere sesleniyorum. Lütfen gözünüzde büyütüp kendinize bahaneler yaratmayın. Düzenli egzersiz yaptığım zamanlarda kendimi çok daha dinç, enerjik, mutlu hissediyorum. İnsan ilişkilerime bile yansıyor. İhmal ettiğim zamanlarda ise (mesela şu sıralar) hantallaşıyorum, vücudum daha ağır gibi geliyor.

         Sizin takip edip yararını gördüğünüz bir egzersiz rutini varsa tavsiyeleriniz beni mutlu eder :) Sevgiler...