23 Şubat 2016 Salı

Yurtdışında eğitim- Denklik Sorunu

     Zaman zaman Bulgaristan'da okuduğumdan bahsetmişimdir yazilarimda. Ama hiç uzun uzun hikayesinden bahsetmemiştim. Ama şu sıralar aklım hep denklik sorununda olduğundan, pişman olsam mı olmasam mı matematiği beynimi kemirirken bu konuda bir seyler çizittirmek istedim. Hem belki yurtdışında okuma gibi bir planı olan varsa bir fikir verebilirim.
      Herkesin kulağına çalınmıştır muhtemelen Türk öğrencilerin yurtdışına çıktığında çok azıttığı, kumar, alkol, gece hayatına kapılıp gittiği filan... Öncelikle böyle genellemeler yapanlara çok kıl oluyorum onu söyliyim ama evet kabul ediyorum ki böyle bir Türk öğrenci profili var. Ve bunun tek gerçek sebebi bizim altı boş kurallar dayatılan eğitim sistemimiz! Neden yok sonuç yok bilinç yok yalnızca yasaklar ve mecburiyetler var. 20 yaşına kadar bir seyleri sadece yasak olduğu için yapmamış, gerekçesiyle ilgili hiçbir fikri olmayan birinin yasaklar kalktığı anda hunharca her şeyi denemek isteyeceğini tahmin etmek güç değil. Dünyanın bir çok yerinden öğrenci geliyor bir çoğu da klasik bir Türk ailesinin ayy onlar da çok rahat dediği ülkelerden. O "rahat" ailelerin çocukları değil de Türk öğrencilerin bir kısmı okul parasını kumarda yemek, okulu yarım bırakıp oralarda avare takılmak gibi abukluklar yapıyorsa bir düşünmek lazım!
        Gelelim şu efsaneleşmiş parayla diploma veriyorlar olayına. Bu kısımda Bulgaristanı bildiğim için yalnızca Bulgaristan için konuşabilirim. Yahu bu adamlar Avrupa Birliğinde verdikleri diploma salya akıtarak baktığımız büyük Avrupa ülkelerinde geçerli. Böyle bir şey 7olabilir mi ya? Ben şuan Almanca biliyor olsam Almanya'da doktorluk yapma hakkım var.  Parayla diploma almak ne demek? Böyle bir riske atarlar mı ülkelerini?!
     Ee öss/ygs bilmemne bi sınavla girmediniz bedavadan okuyorsunuz diyenler var bir de.  Dünyanın bir çok ülkesinde zaten Türkiyedeki gibi merkez bir sınav söz konusu değil. Üniversitelere bizzat başvuruyorsunuz onlar da kriterlerine uyan öğrenciyi alıyor. Ben Türkiye'de iyi bi anadolu lisesinden mezun oldum ortalama bir puanla ortalama bir bölüme yerleştim ama aklimda gönlümde doktorluk yapmak kalacaktı. O zamanın koşullarında Bulgaristan mantıklı geldi gittim. Giriş koşulları lisedeki kimya ve biyoloji notlari ortalamasinin 4 olmasıydı yanlış hatirlamıyorsam. Evet keşke daha çok çalışıp kazansaymışım bir tıp fakültesi ama bu benim ve diger yurtdisinda okumaya gidenlerin sorunu. Bedeli de fazlasıyla ödetiliyorken kimseye düşmez yargılamak

      Eğitim seviyesi nasıl? Değişken diye cevap verebilirim. Türkiyeye göre daha başarılı bulduğum taraflari var. Özelllikle tıp fakültesinin ilk 3 senesinde verilen temel bilimler eğitiminde.  Ama eksiklikleri de çok malesef herşeyden önce o yukarıda bahsettiğim öğrenci profili yüzünden bunlar öğrenmeye gelmemiş ön yargısı var hocaların gözünde. Ve evet malesef rüşvet olayları olduğunu duyuyorduk. Ama ne ben ne de yakın arkadaslarımdan kimse böyle bir şey yapmadı. Yine en başa dönersek sistemde boşluklar olduğu zaman yolunu yapan Türk zihniyeti! Mesela türkiyedeki bir cok universitede devam zorunluluğu var sınįf geçmeyi önemseyen hic bir öğrenci yeltenmiyor bunu zorlamaya. Oysa dünyada genel geçer  mantık zaten öğrenmek istediğin için orada olmalısın yetişkin insanları üniversitede tutmak icin zorlamak saçma geliyor. Bu mantık tabi türk öğrenci kafasıyla nasıl istismar edilir helw yataktan çıkmanın zulüm olduğu karlı kış günlerinde :)
      Öyle böyle bitirdik okulu eksiğinle fazlanla mezunsun artık devlet baba sana küçük sürprizler hazırlıyor. Evvela diyor ki dur çalışamazsın önce denklik için sınava gir. Ok girelim diyorsun yok diyor önce bir başvur seni şöyleeeee bir bürokrasi diyarlarında gezdireyim. Aylarca bekliyorsun sadece tamam sınava gir demeleri icin 2014-2015 egitim yılında mezun olan arkadaşım daha geçen hafta girdi sınava öyle söyliyim. Bu sürede senin işsiz oluşun, öğrendiklerini unutman, stresin filan kimseyi bağlamıyor tabi. Bir de üzerine tıp fakültelerine özel bir uygulama getirdiler ki pastanın kreması adeta! Diğer bölümlerde yapılan seviye tespit sınavı tıp fakültesi mezunları için kaldırıldı onun yerine uzmanlık programlarına doktor yerleştirmek için yapılan, TUSa girmek gerekiyor. Diploma denkliği vermek için uzmanlık sınavına sokmak ne kadar mantıklı kısmını yorumsuz bırakıyorum.
      Aylardır evde işsiz oturduğumdan, insanların e doktor oldun simdi naapcan sorularına maruz kaldığımdan biraz dolmuş olabilirim. Bundandır bu sačma uzunluktaki yazı.